Hizmet Sektöründe Faaliyet Gösteren KOBİ’ler İçin:
2018 Nasıl Geçti, 2019’dan Neler Bekliyorlar?
TOBB verilerine göre Türkiye’de istihdamın %75.8’i KOBİ’ler tarafından sağlanıyor ve ekonomimizin en önemli yapı taşını bu segment oluşturuyor.
Armut.com’da hizmet veren 300.000’in üzerindeki KOBİ arasından gerçekleştirdiğimiz bu araştırmada, hizmet sektöründeki KOBİ’lerin nabzını tutmaya çalıştık.
Armut.com’da hizmet veren profili olan kişiler arasından 2562 KOBİ soruları cevapladı.
Görüşlerini paylaşan KOBİ’ler nakliyeden temizliğe, özel dersten düğün organizasyonuna 1097 farklı alanda hizmet veriyor.
Araştırmaya katılan KOBİ’ler Türkiye’nin 55 farklı ilinde faaliyet gösteriyor.
Bu anket sonucunda hizmet sektöründe çalışan KOBİ’lerin 2018 yılını nasıl geçirdiklerini, 2019 yılından sektörel ve ekonomik beklentilerini görebiliyoruz.
55 farklı ilden 2562 katılımcının cevaplarıyla yürütülen bu çalışma, kapsamıyla Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış en büyük KOBİ araştırmalarından biri olma özelliğini taşıyor. Araştırmadaki soruların %77.7’si erkekler, %22.3’ü kadınlar tarafından cevaplanırken, yaş aralıkları incelendiğinde en büyük grubun %40’la 25-34 aralığında olduğu görülüyor.
Cİnsiyet
Yaş
KAç kişilik ekipleri var?
İşletme büyüklüklerini incelediğimizde, KOBİ’ler arasında en kalabalık grubu %38 ile tek başına çalışanlar oluştururken, 2-5 kişilik işletmelerin oranı %36 ve 5 kişiden fazla ekibi olanların oranı ise %26 oluyor.
En Çok Yeni Müşterilere Ulaşmakta Zorlanıyorlar
Sektörde en çok zorlandıkları konular arasında yeni müşterilere ulaşmak öne çıkarken, bunu ekonomik değişiklikler ve rekabet izliyor.
EN çok zorlandıkları konular neler?
KOBİ’ler Yaptıkları İşten Memnunlar
Araştırmaya katılanların %91’i yaptıkları işi sevdiğini belirtirken, onları nelerin mutlu ettiği konusunda öne çıkan görüşler şu şekilde:
Müşteri memnuniyetini sağlamak
Üretebilmek, bunları müşterilerle paylaşabilmek
Yeni insanlarla tanışmak, çevresini genişletmek
Kendi işinin sahibi olmak
Müşterilerin mutlu anlarını paylaşmak, onların hayatlarına mutluluk katmak
Kendilerini işleri sayesinde geliştirebilmek
Mutlu olmadığını belirten %9’luk araştırma katılımcılarına neden mutsuz oldukları sorulduğunda ise şu cevapları veriyorlar:
Kalifiye eleman bulamamak
Ekonomik belirsizlik
Kalite yerine fiyat odaklı müşteriler şeklinde belirtiliyor
%42’si 2018 Yılında İşlerini Büyüttü!
Katılımcıların %42’si 2018 yılında işlerini büyüttüğünü belirtti. 2018 yılında işinde nasıl bir değişim, gelişim olduğu sorusuna verilen cevaplar arasında aşağıdaki cevaplar öne çıkıyor:
Daha çok müşteri kazanmak
Yeni ekipman veya araç almak
Yeni mağaza açmak
Yeni sektörlere giriş yapmak
Armut’tan aldığı işlere gelen referanslarla yeni müşteriler kazanmak
2018 yılında işini büyüttün mü sorusuna verilen cevaplarda kadın-erkek dağılımı incelendiğinde, kadınların %45’inin 2018 yılında işlerini büyüttüğü görülüyor. Erkeklerde bu oran %41. Soruya cevap verenlerin yaş dağılımına bakıldığında ise, işini en çok büyütenler %45 ile 25-34 yaş arasındaki katılımcılar.
işini 2018’de büyüttün mü? (sektör kırılımları)
KOBİ’ler 2019 Yılından Umutlu!
Araştırmaya katılanların %67’si 2019 yılının daha iyi geçeceğini ya da değişiklik olmayacağını düşünüyor.
2019 yılına daha karamsar bakanların oranı sadece %33. Ekonomimizin en büyük yapı taşları olan kobilerin bu yanıtları 2019 yılına umut dolu bir giriş yapacağımızı gösteriyor.
2019’un daha iyi geçeceğini düşünenler arasından toplanan cevaplarda:
Ülke ekonomisinin 2019’da gelişeceğini düşünenler
Kur dalgalanmalarının azaldığına dikkat çekenler
Armut üzerinden aldığı iş fırsatları artığı için daha iyi geçeceğini düşünenler çoğunlukta.
Kadınlar erkeklere göre daha umutlu!
Cevapların kadın erkek dağılımında nasıl değiştiği incelendiğinde kadınların erkeklerden daha umutlu olduğu görülüyor. Kadınların %25’i 2019’un daha kötü geçeceğini düşünürken, erkeklerde bu oran %35.
Armut.com olarak sonraki dönemlerde de hızla büyüyen 300.000 kişilik hizmet veren ağımızla ilgili araştırmalarımıza devam edip, ülkemizdeki KOBİ’lerle ilgili verilere ışık tutmaya devam edeceğiz.
Araştırma ile ilgili soru ve görüşleriniz için bize destek@armut.com adresinden ulaşabilirsiniz.